Ziaqua

ZiaQua

ZiaquaZiaqua

Ziaqua betekent waterspiegels. A’dame -Ziaqua- is gevestigd te A’dam. In deze stad voel ik me thuis als een vis in het water tussen alle wereldculturen en ben dankbaar hier mijn dromen te realiseren.

Muziek, choreografieën en tekenpennen dansen ritmisch als rode draad door mijn leven, als kunstenaar en choreografe. Na de voltooiing van de Gerrit Rietveld Academie en het onderzoek ‘dans op papier’ als solo-danseres Ziaqua ontdekte ik de passie voor het lesgeven als docente.

Over de Leeuwentemmer…een Kleine wereldreis

Als kind van 4 jaar was ik vermist. Ik bleek op wereldreis, te voet. Ik had een afstand van zo’n 7 kilometer gelopen, in mijn eentje! Gelukkig kwam ik in goede handen van het politiebureau thuis. Toen ik zelf als moeder van een 5 jarige dochter, boordevol fantasie, haar verhalen ging verwezenlijken met een echt circusfeest werd het me duidelijk; in het circus komen alle wereldculturen samen.

één  dag een cirusartiest! Het jaar 1999. Het begon ooit spontaan met mijn halfbloed Nigeriaanse dochter haar 5e verjaardag. Haar dagdromen voor 1 dag een circusartieste te zijn, realiseerde ik als choreografe met het ‘Circus Susheela’. Haar wensdroom ging in vervulling. Een zaal werd gehuurd en de circuspiste kwam tot leven! Voor al haar vriendjes en vriendinnetjes organiseerde ik een circus bus. Bij aankomst werden we verrast met een muzikale ontvangst van een saxofonist, mijn zwager, en een stralende circusdirecteur, mijn zus. In 1 dag werd ieder kind even artiest! Oefeningen, kunstjes, voorpret en een circusshow voor eigen publiek. Alle familieleden kwamen kijken en genoten vol trots van hun kinderen. Zelfs vaders veranderden in stoere circuspaarden!

Van jong tot oud…

Waar houd ik het meest van in mijn werk? Met de eenvoud van materiaal zoals een tekenpen of attribuut de wereld van muziek verbeelden. Mijn grenzeloze fantasie vormgeven in scenografie en choreografieën. Mensen verbinden en hun magnetische aantrekkingskracht tonen boeit mij. Dit is mijn passie.

Als Freelance docente kunst- en cultuureducatie maak ik met liefde circus-, muziektheater- en dansproducties op maat voor jong en oud. Inmiddels heb ik zo’n 30 scholen op naam staan, ben actief op festivals (zie agenda) en doe dit werk al 25 jaar lang. Met succes initieerde ik de ‘Eerste Kunstklas voor moeders’ en de ‘Creatieve school’, een wereldklas moeders met 9 nationaliteiten. Als artistiek leider, coördinator en uitvoerend docente ontwikkelde ik hiervoor Kunsttheorie- en multidisciplinaire Kunstpraktijklessen. Deze eenjarige Culturele opleidingen waren tijdelijk op locatie Vianney-centrum te Amsterdam Noord. Dit initiatief vond Burgemeester Eberhard van der Laan wel een persoonlijk bezoek waard.


De danstechnieken die ik benut voor mijn lessen zijn geïnspireerd door: Yoga (Ashtanga vinyasa yoga -poweryoga Anna Stella Rozestraten), klassiek Indiase dans Bharata Natyam (Ashok Mohanraj), ritmische gymnastiek (dansen met props), circus acrobatiek (Frans Rozestraten), moderne theaterdans (vooropleiding Mime-school), international modern dance classes (Henny Jurriëns Foundation), dansexpressie 5 ritmes dans Gabriella Roth, Egyptian classical bellydance, internationale theaterlessen (Denemarken) en Straattheater met Afrikaanse dans (op tournee België).

Mijn muzen zijn mijn dochters. Dankzij mijn dochter Ziza heb ik het circus Ziaqua opgericht als danseres en dankzij Otua haar pianotalent ben ik begonnen aan mijn tekenboeken serie ‘Moulen Noir’.

Docente

Mimiek Fantastique

Leeuwentemmen

Circusdans

Toverdansen

Feest!

Gallery

Publiciteit

reacties

Visie

Contact

© all rights reserved Ziaqua 2017 ~ 1999

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Top